home > Ce solutii exista? > Tratament

TRATAMENTUL

ALERGIEI

Reducerea expunerii la alergeni, medicamente simptomatice care reduc simptomatologia in episodul acut sau desensibilizarea: acestea sunt principalele solutii la dispozitia dumneavoastra.
Odata alergia diagnosticata, medicul alergolog va va oferi solutia adaptata nevoilor dumneavoastra, necesara combaterii alergiei, cea care va va permite sa va simtiti mai bine.

Masurile de evitare a expunerii la alergeni reprezinta primul pas in lupta impotriva alergiei: prin eliminarea pe cat posibil a contactului cu alergenii simptomatologia poate fi diminuata. In cazul alergiei la acarienii din praful de casa si la polen, alergeni care sunt imposibil de inlaturat, aceste masuri nu sunt suficiente. Cateva masuri de igiena si protectie simple sunt totusi folositoare pentru a limita expunerea la acesti alergeni si a limita riscul agravarii simptomatologiei.

 

2. Pentru atenuarea episodului acut: tratament simptomatic

Prescrise ca prima intentie, medicamentele simptomatice reduc severitatea simptomelor episodului acut.

 

3. Imunoterapia alergen specifica este o metoda care trateaza cauza alergiei

Imunoterapia alergen specifica este o metoda care trateaza cauza alergiei. Aceasta desensibilizare consta in administrarea de doze progresiv crescute de alergeni la care pacientul este sensibil1. Scopul este sa restabilim echilibrul sistemului imun care isi recapata modul normal de a reactiona la contactul cu alergenii.
Rezultate:

  • Pacientul tolereaza doze din ce in ce mai mari de alergeni,
  • Simptomele inflamatorii se reduc,
  • Sensibilitatea la alti alergeni se diminueaza pe termen lung,
  • Riscul agravarii si evolutiei catre astmul bronsic scade 2.

[1] Braun J.-J., et al. Recommandations pour le diagnostic et la prise en charge de la rhinite allergique (épidémiologie et physiopathologie exclues). Revue française d’allergologie 50 (2010) S3-S27
[2] Jacobsen L. Wahn U., Bilo B.: Allergen-specific immunotherapy provides immediate, long-term and preventive clinical effects in children and adults: the effects of immunotherapy can be categorized by level of benefit -the centenary of allergen specific subcutaneous immunotherapy. Clinical and Translational Allergy 2012, 2:8