home > Ce solutii exista? > Diagnostic

ALERGIA DIAGNOSTICATA

DE UN MEDIC SPECIALIST ALERGOLOG

Medicul alergolog are la indemana cateva metode suplimentare pentru a diagnostica si a evalua alergia dumneavoastra, pentru a stabili alergenul incriminat, severitatea bolii si pentru a va prescrie cel mai indicat plan de tratament

O discutie detaliata cu medicul – o investigatie amanuntita!

Medicul specialist va solicita pacientului detalii despre:

  • Simptome, momentul aparitiei si rapiditatea istalarii lor,
  • “Predispozitie”: antecedente personale sau familiale de alergie, fumat etc.,
  • Mediu inconjurator si stil de viata.

Examinarea fizica

Medicul alergolog va face o examinare clinica generala (greutate, tensiune arteriala, puls etc.) a pacientului si va insista asupra organelor ce pot fi afectate de alergia respiratorie: nas, ochi, gat si arbore respirator.

Testul cutanat dezvaluie alergenul intr-un timp foarte scurt

HR-Diagnosis (4)Aceasta metoda se refera la introducerea unei picaturi de solutie de alergen sub piele. Medicul specialist testeaza cativa alergeni suspecti, alesi in urma discutiei amanuntite cu pacientul. Rezultatul poate fi ,,citit” dupa 20 de minute: reactia de hipersensibilitate a pielii este asemanatoare unei intepaturi de tantar – roseata, usoara tumefactie a zonei si mancarime locala. Acest test este rapid, nu doare si poate fi facut chiar la copiii foarte mici.

Examinari suplimentare in caz ca exista vreun dubiu

Daca rezultatul testului cutanat nu este concludent sau este negativ dar simptomele persista, medicul alergolog va va indica un test de sange (dozarea imunoglobulinelor specifice). Acest test de sange va indica fara niciun dubiu alergenul raspunzator de manifestarile alergice.

Teste respiratorii

Daca aveti dificultati la respiratie sau wheezing (respiratie suieratoare), medicul dumneavoastra va poate indica un test de spirometrie (care evalueaza functionarea plamanului), pentru a diagnostica un eventual astm alergic.