home > Alergiile respiratorii

ALERGIILE DE TIP RESPIRATOR

– NOTIUNI DE BAZA

Alergiile de tip respirator reprezinta o disfunctie a sistemului imun, care determina organismul sa reactioneze exagerat la contactul cu substante aparent inofensive prezente in mod curent in atmosfera. Ca urmare apar manifestari inflamatorii la nivelul nasului, ochilor si arborelui bronsic.

O reactie exagerata a sistemului imun

HR-sick adult(12)In reactia alergica, celulele sistemului imunitar incep sa reactioneze disproportionat, exagerat, la substante – in mod normal inofensive – pe care le considera straine, periculoase. Ca si in cazul contactului cu un virus, aceste celule reactioneaza specific impotriva acestor ,,alergene”, produc anticorpi specifici anti-,,alergen” si declanseaza eliberarea de mediatori ai inflamatiei (ca de exemplu histamina), la fiecare noua expunere.

 

 

Nasul, ochii, arborele bronsic: ,,victimele” alergenilor respiratori

Principalii alergeni prezenti in atmosfera sunt acarienii din praful de casa, polenul, epiteliile de animale si mucegaiurile. Daca sunt inhalate aceste particule produc reactii inflamatorii la nivelul nasului, gatului si arborelui respirator. Cele mai frecvente afectari in alergia de tip respirator sunt rinita alergica si astmul bronsic.

 

 

garcon1

Alergia de tip respirator este cea mai frecventa forma de alergie in Europa.

Rinita alergica afecteaza 400-500 de milioane de oameni in lumea intreaga1-2. In Franta se estimeaza ca pana la un adult din trei este afectat!3


[1] Bousquet J. Khaltaev N, Cruz AA, Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen).Allergy. 2008 Apr;63 Suppl 86:8-160.
[2]Pawankar R, Canonica G, Holgate S, Lockey R. WAO White Book on Allergy 2011-2012. In Edition Milwakee, Wisconsin, USA: WAO 2011.
[3] Klossek J-M. Un tiers des adultes ont une rhinite allergique en France – Enquête INSTANT. Presse médicale 2009; 38; 1220-1229