home > Alergia la praful de casa

ALERGIA LA PRAFUL DE CASA…

SI TU

Adeseori confundata cu alergia la praf (care nu exista), alergia la acarienii din praful de casa este un tip de alergie respiratorie atat de raspandita si atat de putin cunoscuta. Este suparatoare si se poate inrautati . De cele mai multe ori nu este luata in considerare si nu este tratata in mod adecvat.

O alergie de care nu scapi usor

Little girl having childhood nightmaresAcarienii din praful de casa apartin familiei paianjenilor, invizibili cu ochiul liber. Traiesc peste tot in casa si se cuibaresc in cearsafuri, covoare, perdele, jucarii de plus si le place caldura si umezeala.
Nu numai ca este foarte greu sa te feresti de prezenta lor dar nici nu se poate vorbi de un sezon in care nu sunt prezenti: alergia este perena, se manifesta tot timpul anului. Oricum, incidenta mai mare a alergiei la acarieni se observa in perioada de toamna1 cand noi stam in spatii inchise, incalzite si neventilate, conditii ideale pentru inmultirea acarienilor din praful de casa. Igiena si masurile de aerisire sunt folositoare, chiar necesare, insa nu intotdeauna suficiente.

 

 

Prezenta acarienilor in praful de casa are un impact semnificativ la diferite niveluri:

Acarienii din praful de casa pod produce rinita alergica2, cu simptomatologie specifica: rinita, conjunctivita, tuse, dificultati in respiratie, simptomatologie care afecteaza viata de zi cu zi:

  • … capacitatea fizica si starea de sanatate. Nu numai activitatea fizica este deteriorata dar alergia la praful de casa este o boala cronica ce poate duce la diferite complicatii inclusiv evolutia sa spre astmul bronsic.
  • … viata profesionala si personala. In special la copii, acest tip de alergie impiedica dezvoltarea fizica si intelectuala armonioasa.
  • … prezinta risc de agravare. Inadecvat tratata alergia respiratorie la acarieni se poate agrava si se poate transforma in astm alergic.

 

Nu lasa alergia la acarieni sa-ti afecteze viata!

Alergia la acarieni (la praful de casa) poate fi putin inteleasa si evaluata, chiar de cei care sufera din cauza sa. Nu renunta! Exista solutii. Consulta un medic specialist alergolog pentru o evaluare corecta a alergiei si un protocol de tratament adecvat.

 


[1] Crisafulli D. et al. Seasonal trends in house dust mite allergen in children’s beds over a 7-year period Allergy 2007: 62: 1394–1400
[2] Bousquet J, et al. Geographical variation in the prevalence of positive skin tests to environmental aeroallergens in the European Community Respiratory Health Survey. Allergy 2007: 62: 301–309