home > Alergia la polen

Dumneavoastră și

alergia la polen

Alergia la polen este o afecțiune respiratorie frecventă, care implică, în cele mai multe cazuri, diferite tipuri de polen. Totuși, nu trebuie să vă resemnați în fața efectelor nocive pe care această afecțiune le are asupra sănătății dumneavoastră , deoarece există soluții pentru ameliorarea simptomelor.

 

Informații cu privire la alergia la polen

HR-sick adult(12)

Alergia la polen este o reacție excesivă la particulele de polen aeropurtate și produse de unele specii de plante (copaci, iarbă și plante erbacee). Afecțiunea poartă denumirea de „rinită alergică de sezon” deoarece apare doar în perioada de reproducere a plantelor. Polenul din aer se poate depune pe piele, în ochi, nas și căile respiratorii, cauzând unele simptome cum ar fi:

  • strănut,
  • mâncărimi nazale, secreții nazale apoase sau blocaj nazal,
  • înroşirea ochilor și lăcrimare,
  • respiraţie dificilă.

Alergia la polen poate fi, de asemenea, însoțită de astm, lucru care poate agrava simptomele1.

 

 

Alergii cu reactivitate încrucișată

Majoritatea persoanelor care suferă de alergie la polen sunt sensibile la diverse tipuri de polen și pot prezenta, de asemenea, reacții la unele alimente ce conțin proteine similare. Aceste reacții se numesc „alergii cu reactivitate încrucișată” 2. Un exemplu relevant în acest sens este reactivitatea încrucișată dintre polenul de mesteacăn și măr.

 

Impactul acestei afecțiuni asupra vieții cotidiene este de multe ori subestimat

HR-sick adult(12)

Între 15 și 20% dintre persoanele din Europa care suferă de această afecțiune prezintă o formă severă de rinită alergică3, care are un impact major asupra vieții de zi cu zi a acestora. Afecțiunea poate fi însoțită de complicații medicale, cum ar fi apneea în somn, sinuzită și otită4 și poate influența în mod negativ calitatea somnului, desfășurarea activităților zilnice, capacitatea de concentrare, productivitatea la locul de muncă și starea generală de bine5. La copii și adolescenți, alergia de sezon poate afecta în mod semnificativ capacitatea acestora de a învăța6. Un studiu realizat recent la nivel european a arătat că, pentru aproape două treimi dintre pacienții care suferă de alergie la polenul de copaci, această afecțiune reprezintă un adevărat handicap în viața cotidiană7 deoarece, chiar dacă simptomele pot fi de scurtă durată, acestea pot cauza un grad ridicat de disconfort.

 

Rinita alergică se poate agrava dacă nu este îngrijită în mod corespunzător. S-a demonstrat că pacienții care suferă de rinită alergică au o predispoziție de 3,5 ori mai mare de a dezvolta astm față de restul populației8.

  

Se întâmplă frecvent ca alergia la polen să fie înțeleasă și evaluată greșit, chiar și de către persoanele care suferă de această afecțiune. Se poate trata și există soluții de tratament. Consultați un alergolog pentru o evaluare a alergiei și stabilirea unui plan de tratare a acestei afecțiuni.

  

Două teste care vă vor ajuta să evaluați mai bine alergia dumneavoastră respiratorie:


[1] Baxi S. N. The Role of Allergen Exposure and Avoidance in Asthma. Adolesc Med State Art Rev. 2010 April ; 21(1): 57.
[2] Hauser et al. Panallergens and their impact on the allergic patient. Allergy, Asthma & Clinical Immunology 2010, 6:1
[3] White P. et al. Symptom control in patients with hay fever in UK general practice: how well are we doing and is there a need for allergen immunotherapy? Clinical and Experimental Allergy. 1998: 28: 266-270.
[4] Sih T, Mion O. Allergic rhinitis in the child and associated comorbidities. Pediatr Allergy Immunol 2010: 21: e107–e113.
[5] Kremer B. et al. Relationship between allergic rhinitis, disturbed cognitive functions and psychological well-being. Clin Exp Allergy 2002;32:1310-15.
[6] Walker S, Khan-Wasti S, Fletcher M, Cullinan P, Harris J, Sheikh A. Seasonal allergic rhinitis is associated with a detrimental effect on examination performance in United Kingdom teenagers: case–control study. J. Allergy Clin.Immunol. 120(2), 381–387 (2007).
[7] Brehler et al. Perceptions and experience of tree pollen allergy in the general public in four European countries. Allergy (Suppl 97), 358 Abstract 949
[8] Shaaban R et al. Rhinitis and onset of asthma: a longitudinal population-based study. Lancet. 2008, 372:1049-1057
[9] D’Amato et al. Allergenic pollen and pollen allergy in EuropeAllergy 2007: 62: 976–990